Sidor

söndag 19 januari 2014

Gran Canaria part I

Nu är första dagen snart färdigupplevd och jag ser fram emot middagen om 1 h för jag är i skrivande stund rätt fikasugen. Mer om det sen.
Gårdagen bjöd ”endast” ett rullpass längs västkusten. Varför jag är lite dryg och använder apostrof är på grund av att jag cyklade med hela Saxo Tinkoff-teamet i ca 10 km. Contador, Kreuziger mf. Jag fick maxa i 10 min för att komma ikapp men det var det värt. Riktigt nice väder här ner också!


Roman Kreuziger strechar en deffad vadHotell Tisalaya Park by evening


Nu till dagens pass. Ett riktigt galet sådant också. Efter en fin UHT-mjölk-continental-söt frukost tog vi sikte på toppen av pyramid-ön rakt norrut. I Fatara skiljdes jag och viktor knutsson från Hanna Nilsson då hon skulle träna annat. Vi fortsatte upp och jag hann maxa både en och två gånger. Den första gången med några continental-tyskar med SRM-wattmätare och andra gången helt spontant. Kändes helt okej, inte tipp topp än.Vi fortsatte sedan förbi San Bartolomé de Tirajana på 1000 meters höjd där de bland annat hade en fin fotbollsplan och en väldigt brant, bred bilväg. Dieselvägen var stundtals ganska hal och brant. Vi tog sedan sikte på ett fint krön på 1300 meters höjd. Väl där valde Viktor att vända ner till Hanna igen (enligt plan). Jag däremot fick toppfeber och skulle till varje pris bestiga Pico del las Nieves. Jag fortsatte själv längs de mäktiga bege-färgade murarna och regnet piskade på en del vid det här laget. Som året runt cyklande svenska var det inga som helst problem. 8*+!!!!

Jag rullade på ett tag i slakmotan, körde ner för en backe och ungefär här började det lilla äventyret kan man säga. Jag anade väldigt många ugglor i mossen då vägen såg ut att sturta ner i avgrunden. Jag ville ju upp till toppen av ön inte tvärtom…Efter italiensk-spansk-engelsk diskussion nr1 var avslutad kunde jag glatt tacka för hjälpen och styra rakt upp igen… Inte sådär jättekul kanske men än så länge var jag relativt pigg med 1800 hm i benen.
Jag svänger efter beskrivning upp till vänster på en liten asbrant backe och bryter mig upp där. På ungefär 1600 meters höjd kommer nästa motivationssänkare då jag börjar tro att jag är på fel topp…

Spanish mountain party

Nöjd. @1950 m.ö.h

Men inte långt där senare ser jag skylten märkt ”Pico del las Nieves” och i all lycka passsar jag på att bomba lite upp till toppen och tar ett segment jag tittat ut på STRAVA kvällen innan. Ingen jättetid men dock rekord vilket är viktigt för oss i STRAVA-branchen. Väl uppe på 1950 meters höjd njöt jag av dimman i några minuter innan jag begav mig neråt. Raka vägen hem. Samma väg som jag kom var planen. Jag följer ett tåg med bilar och tänker inte på något särskilt. Ser pekande höger skylt märkt ”Las Palmas” och tänker uppenbarligen. ”-Jajjemen! Huvudstaden här var de ja!” ”Skönt med bra skyltning och allt!” Efter sisådär 500 vertikala meter genomgår jag en lättare kris. Jag stannar cykeln och bara står. Jag låter den OERHÖRT tydliga vädersträcksvisande solen värma min nacke…

Tillslut accepterar jag katastrofen och börjar gå igenom alternativen…

Jag är alltså på väg rakt norrut på en pyramidformad kraftigt kuperad ö. Jag bor däremot så långt söder ut som man kan komma i Maspalomas! Jag tittar på datorn och ser att jag klättrat 2200 hm på 3,45h. Jag fortsätter uppgivet ner för berget. Jag lägger märke till att norra sidan är betydligt finare och grönare än den södra. Jag försöker vika av så mycket som möjligt åt höger men det står fortfarande ”Las Palmas” på skyltarna. Jag viker av från vägen och åker nerför en svinbrant liten backe i hopp om att reducera skadan. Jag hittar ett par som ser ungefär lika vilsna ut som jag. Efter 3 min på italiensk-spansk-engelska kommer vi fram till att vi är vilse. Utförsbacken blir till uppförsbacke av det brantare slaget. Såklart slutar vägen en  fin vändplan och livet är då på topp.


Efter att jag forcerat tillbaka till vägskälet fortsätter jag, nu ännu muntrare nedför berget rakt norrut. Efter 30 min tar jag återigen av till höger. Mot ”Telde” jag startar italiensk-spansk-engelsk diskussion Nr3 och får då veta att jag är på rätt spår vilket känns lite bättre i benen. Efter en stund kommer jag ner i en dal. Dalen har ingen väg i sig så det blir till att köra lite mera uppför. Efter 100 hm kommer jag upp på krönet och kan då njuta av lite utförskörning av hög klass i den nu dalande kvällssolen…

Väl nere i ”Telde” irrar jag såklart bort mig igen. Nu är jag nere på havsnivå men jag tappar bort mig i ett trashigt slumområde. Jag ser en väg en bit bort som ser ut att gå söder ut så jag tar sikte på den. Där passerar en vitklädd cyklist och jag sprutar ikapp honom. Turen väder! Han är född på ön och ska till Maspalomas! Jag får guidning hela vägen. Det blir såklart inte 100 procentig kommunikation då den är på italiensk-spansk-engelska, men han berättar att han kör ironman och lite annat. Det går på rätt stadigt hela tiden och jag kan bara luta mig tillbaka på rullen.
Victór ironman-mosar 

Som tur var för mig var Victór väldigt schysst och gav mig både vatten och sportdryck medans jag blir lotsad. En riktig räddare helt enkelt. Han säger även något som får mig att haja till lite då han säger att det bara är 40 km till Maspalomas. Jag har då kört 5h och 3000 hm. I en ganska hög fart dundrar vi fram längs öken beachen i kvällssolen. Efter 6h 15 min, 3275 hm och med ett leende på läpparna kan jag nöjd konstatera att jag är hemma. Nu sitter jag här och väntar på middagen. Kanske är det 17 grader ute trots att solen gått ner. Nya tag imorgon…                                      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar