Sidor

måndag 13 maj 2013

TDH 2013

Hade väl ingen superuppladdning inför första dagen, färjan i Varberg var felbokad och det ledde då till att vi fick bila hela natten! Vi anlände till Odder kl 04.30 ungefär. Lyckades sova lite grann på mina carbonhjul under resan men var ändå sjukt trött vid starten på etapp 1 som då blev extra spännande.   

Etapp 1: 64 km linje. Jag visste att vi var många till start och så men inte att det skulle bli så sjukt fullt i startfållan redan 20 min innan. Hamnade rätt långt ner i starten typ, 162:a eller något i den stilen. Starten gick och det tog ca 2 min innan man kunde rulla iväg. När jag väl kom iväg blev det till att gasa järnet tills man kom ikapp täten eller topp 50. Allt kändes grymt kul och farten var hög, men vid 7 km fick jag punktering! Fick vänta en stund tills neutrala servicen kom fram, fick då ett nytt hjul som inte passade växeln. Tog mig runt varvet och valde att bryta direkt. Det var kanske inte det bästa beslutet jag tagit med facit i hand, men man ska komma ihåg att jag var väldigt trött så att harva runt själv 60 km hade inte gjort mig piggare direkt. Eftersom 3/4 av startfältet bröt sista dagen hamnade jag 51:a i totalen, hade kanske kommit 30-40:a om jag hade släpat mig runt på åkrarna.     

Etapp 2: GP-loppet. Nu var jag lite mera med i matchen då jag sovit och ätit en del mellan starterna. Jag var även riktigt listig och ställde upp mig i fållan tidigt då det var otroligt avgörande att stå långt fram. Men såklart så får jag gå ur fållan då vi ska lotta fram startordningen. Det tyckte jag lät rättvist, enda tills jag upptäckte att jag fått plats 186 i fållan. Se goddag då. Som tur var hade jag grymma ben den här etappen så den blev rätt rolig i alla fall. Men klungan tog liksom aldrig slut då jag skulle avancera. Hur många man än körde förbi kändes det som om det återstod 500 meter av cyklister. Efter ca 20-30 min var jag trots allt uppe vid topp 50-70. Sen blev det svårare att avancera. Jag hade ett rätt bra driv i slakmotan som halva varvet bestod av men jag lyckades alltid tappa detta i kurvorna och i utförskörningen. brukar vara snabb i kurvor när jag kör själv men det här var en annat sak.. Kände hela tävlingen att jag kunde köra om folk i backen. Men med ett varv kvar var jag nära att stryka med i en krasch som splittrade det som var kvar av startfältet. När detta hände låg jag som tur var själv i kantvinden för att avancera. Det blev dock 20 meter fram till slutet av klungan. Jag lyckades tack vare bra ben att ansluta och körde sedan in som 77:a.      

Dag 2
Etapp 3: Tempo 11,2 km. Lite kortare tempo med uppförsbacke och motvind bort och supervindar och utför hem, enkelt beskrivet. Formen från GP:t kändes tyvärr som bortblåst på uppvärmningen. Lite innan start drog jag dock i mig en alldeles för stor gel och den gav mig i alla fall kraft. Började tempot med att cykeln självväxlade, i såna lägen ska man ju ta det lugnt och "hitta rytmen igen" jag valde dock att mata järnet på tyngsta växeln och sprängde mig totalt. Kände mig långt ifrån grym bort till vändpunkten men inte helt kass ändå. kom ikapp tre st och detta gav lite extra energi. Efter vändpunkten spann man ur växlarna totalt. benen gick bara runt, ville lida mer men det gick inte. Kom in 1,38 min efter vinnaren och för det fick jag en härlig 78:e plats. 

Etapp 4: kriterium ca 50 km. Lottning av startplatser gällde tydligen inte idag. Hamnade typ på plats 173 i fållan. Tempot var stenhårt hela etappen, 42 km/h i snitt ink. ett 2 min stopp och lite väntande på målgången i U16 klassen som vi var på väg ikapp.. Etappen innehöll dessutom massa kantvind. Det här etappen var rätt fruktansvärd ibland kan jag säga. Försökte avancera men jag gled alltid tillbaka. Längre fram i klungan låg folk i en klump och vilade, här bak var det ett led i gruskanten som gällde, och hela tiden gummisnodd. Folk droppade även av med jämna mellanrum vilket gjorde mina redan igensyrade ben ännu mer ont. Trodde bakväxeln hade gått sönder i kantvinden, men jag låg redan på tyngsta växeln! Släpar mig tillslut in 6 sek bakom sista person i "klungan", var jävligt nöjd med det också.       

Såhär kan det se ut när en dansk splittrar en elit-juniorklunga i 65 km/h. Foto: CyclingPhoto.eu


Dag 3
Etapp 5: 135 km kungaetapp. Bäst resultat med sämst form kan man säga. Det var den långa distansen som gav mig placeringen för benen sög. Idag skulle jag f-n inte ligga sist! Jag ställde upp mig 30 min innan start och hamnade topp 20 i fållan. Starten gick och farten var rätt hög men bekväm och det var grymt skönt att ligga långt fram. Men... vi han bara köra 14 km så var jag tydligen sist igen! 100 pers var redan borta och bakom mig låg följebilarna. Ungefär där började helvetet från gårdagen komma tillbaka. Mina ben var rätt jävla sega så fort syran satte in idag. Jag slet som ett djur sist av alla i kantvindsbacken. Folk droppade och kraschade bort sig mest hela tiden. Och in i backen var det alltid samma sak: Täten kommer in i branten medan vi som ligger sist har utförsbacke -> Vi får bromsa ner all fart -> Täten kommer över krönet och matar på -> Det blir ett fruktansvärt vidrigt igångdrag för oss längst bak mitt i branten = ont i benen. Var liksom beredd att dö varje gång vi kom till backen. Efter ca 50 km får jag och någon till droppa i kantvinden. Som tur var så var detta ett monster som var perfekt att köra partempo med, så vi lyckades ansluta till täten igen. Detta hände minst en gång senare också. Nu var det inte många kvar av klungan och vi varvade alla andra klasser på banan idag också. Jag försökte hela tiden ta mig framåt men banan gick uteslutande på smala cykelbanor på åkrar. Det var tuffa tider. Med ca 3,5 mil kvar av loppet lägger Team Roskilde in en brutal attack i backen och då kan man redan nu lista ut hur detta kändes längst bak. Klungan splittrades i massa grupper efter backen, några som låg långt framme lyckades ansluta till tät, men jag och några bakom och framför fick då släppa på riktigt.

UM_IMG_2005


 Jag hamnade med en till, vi körde allt vi hade. Efter 5 km kommer vi ikapp ett ganska stort gäng på ca 10 pers, där satt Bengtsson från Sverige med. Alla såg jävligt trötta ut och jag får rätt mycket energi av detta. Jag kostar på mig att dra lite grann i gruppen. Ytterligare någon mil senare kommer vi ikapp Alex Fåglum, Immesjö och några monster-hjälpryttare från team Roskilde. Vi blir då bara några få som går runt lite halvhjärtat och alldeles för sakta. Då typ ingen vill hjälpa till blir jag lite sugen på att trycka på lite i kantvindsbacken in på sista varvet, egentligen ser jag att alla vill ta det piano och vänta på spurten. Men jag är ju inget fan av spurten så jag sket i det. Resonemang: "Jag har ju fått lida så mycket där bak så då är det inte mer än rätt att jag får cykla på lite här". Det blir lite protester där bakifrån men de verkar inte fatta att det är just det som jag vill. Att se andra plågas på ens rulle är ju roligt om man ligger först ju

Efter backen fortsätter vi att cykla på i ett halvdant tempo igen och nu får jag också en del hjälp från några danskar. Vi rullar in på upploppet och då ska alla såklart spurta om mig. Kalle Immelsjö tog spurten i vårt gäng och blev 30:a jag blev 46:a. Bara 63 av 187 st fullföljde de 135 kilometerna.   

Kan tillsist säga att detta var en enormt lärorik och rolig helg! Krampen har jag dessutom lagt på hyllan tills vidare. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar